I och med att fd. justitieminister Thomas Bodström (S) valt att avsäga sig sin plats i riksdagen står det nu klart att Yilmaz Kerimo (S) kommer att bli ordinarie riksdagsledamot och därmed sitta i riksdagen under hela mandatperioden.

Thomas Bodströms ledighetsansökan har rönt stor uppmärksamhet i pressen de senaste dagarna. Bodström fick inte ledigheten beviljad och har nu valt att lämna riksdagen för att istället tillbringa tid med familjen i USA. Det gör att Yilmaz Kerimo i egenskap av första ersättare får kliva in och återigen axla riksdagsledamotsuppdraget som ordinarie.

– Det känns bra att ta en ordinarie plats i riksdagen, säger Kerimo som också uttryckt både respekt och förståelse för Bodströms beslut samtidigt som han sagt att Bodström kommer att vara saknad. 

Kerimo och Bodström känner varandra väl. Redan innan han klev av riksdagsuppdraget valde Bodström att lyfta fram Kerimos långa erfarenhet av riksdagsarbete. Södertäljepolitikern Kerimo har varit verksam som riksdagsledamot under 12 år och har kanske framförallt drivit välfärds- och demokratifrågor. Det är också det han kommer att ägna sig åt under denna mandatperiod.

– Jag kommer att fortsätta det arbete som jag påbörjat i riksdagen. När det gäller det assyriska folket så är det frågor som Seyfo-beslutets förverkligande, bevakande av Mor Gabriel-rättegångarna och kämpa för självbestämmande för assyrierna i Irak, säger Kerimo. 

Yilmaz Kerimo kandiderade inom Stockholms län, ett valsmässigt sätt stort distrikt där det är mycket svårt att nå hela vägen till riksdagen genom personkryss. Förstanamnen, i detta fall just Thomas Bodström, har naturlig fördel av sin placering. Kerimo som var först på niondeplatsen kunde inte räkna med denna draghjälp, ända var han frånsett förstanamnet i särklass populärast på listan med 4 200 kryss.

– Jag ser det som ett gott betyg för det arbete jag utfört och jag är glad för den responsen från väljarna, säger Kerimo som också betonar att han vill tacka alla personer och föreningar som hjälpt honom i valet 2010.