Sverige är inte Ryssland, Turkiet eller Nordkorea. Journalister fängslas inte för sina åsikter eller nyhetstexter. Men yttrandefriheten är begränsad även i Sverige. När PKK/YPG/PYD sympatisörer fick publicera sina debattartiklar i olika tidningar hade inte en enda svensk tidning utrymme för en kritisk artikel. Under senaste 10 åren har svenska medier okritiskt spridit PKK/PYD/YPG:s lögner. Nedan kan ni läsa debattartikeln som svenska tidningar har vägrat publicera.


Har Turkiet viss rätt i sin protest mot Sverige i NATO-frågan?

Efter mer än 200 års neutralitet bestämde sig Sverige för att bli en del av NATO efter Rysslands invasion av Ukraina.

För de styrande i Sverige har diskussionen handlat mer om huruvida landet ska överge sin neutralitetspolitik eller inte. Det är ytterst tveksamt om man överhuvudtaget har funderat på att andra länder i NATO skulle kunna sätta käppar i hjulet.

Det är logiskt utifrån NATO-perspektiv att med öppna armar välkomna Sverige och Finland i organisationen. Experter kan säkert peka på en massa geopolitiska och militärstrategiska skäl för att välkomna Sverige och Finland in i NATO.

Men så fort länderna officiellt hade fattat beslutet att ansöka om medlemskap i NATO, stötte de på ett bryskt NEJ från Turkiet som är NATO:s andra stora militärmakt efter USA. Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan har upprepade gånger sagt att man inte tänker släppa in Sverige och Finland i NATO, om de inte uppfyller Turkiets krav.

Varför?

Erdoğan anklagar kandidatländerna, främst Sverige, för att inte ha tagit avstånd från terrorism och att Sverige stöttar terrorgruppen PKK och dess syriska gren YPG.

Socialdemokraterna skriver följande på sin hemsida: ”Socialdemokraterna avser att fördjupa sitt samarbete med PYD” samt ”frihetskämpar som slagits eller sympatiserar med YPG/YPJ eller PYD klassas av vissa staters aktörer som terrorister är oacceptabelt.” Texten är undertecknad av Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin.

Kurdiska PKK är terrorstämplat av Turkiet, EU, USA och NATO. Kurdiska PYD/YPG/JPJ är PKKs syriska gren.

Turkiet har sina egna skäl att stämpla dessa grupper som terrorister. Jag behöver inte gå närmare in på det. Det får Turkiet förklara och övertyga sina motparter i olika maktkorridorer.

Men hur ser det ut på marken? Hur beter sig dessa ”frihetskämpar” i de områden som de kontrollerar i norra Syrien? Vad säger assyrierna och Amnesty International om PYD/YPG?

PKKs syriska gren YPG upprätthåller ett auktoritärt styre med riktade mord, konfiskeringar, tvångsrekrytering av barnsoldater och godtyckliga arresteringar. Den som ifrågasätter YPG:s metoder riskerar att fängslas eller dödas. Det har många assyrier erfarit på många olika platser i norra Syrien.

Här är några exempel:

Fem högt uppsatta YPG-män som kom från PKKs fäste i Kandil-bergen mördade den 22 april 2015 den assyriske ledaren David Jendo och hans kollega Elias Naser skottskadades svårt.

Den 12 januari 2016 dödades Gabi Henry Dawud av YPG efter attacken mot assyrierna i stadsdelen Wusta i Qamishli.

Den 28 augusti 2018 attackerade kurdiska YPG assyriska skolor i Qamishli efter att dessa vägrat acceptera den kurdiska läroplan där PKK-ledaren Abdullah Öcalan prisas som en halvgud och kurdisk etnocentrism basuneras ut.

Journalisten Souleman Yusph kidnappades och torterades av YPG under fem dagar. Läraren och samhällsdebattören Isa Rashid misshandlas svårt efter att ha stått emot kurdiska läroplanen i assyriska skolor.

I slutet av 2021 dödas en 16 årig assyrisk pojke som hade tvångsrekryteras av YPG. Under flera månader vägrade YPG lämna pojkens kropp till föräldrarna. När pappan till slut sökte sig till internationella människorättsorganisationer i norra Syrien lämnades pojkens kropp till föräldrarna, men med ett så kallat martyrdiplom där YPG hade förfalskat pojkens namn och ålder. Den 16 åriga pojken hade angetts vara nästan 20 år när han dödades.

Det finns ett oräkneligt antal liknande konkreta exempel.

Kritiken mot kurdiska YPG kommer även från Amnesty International och Human Rights Watch. Deras rapporter visar bland annat att YPG-milisen gjort sig skyldig till etnisk rensning.

Definitionen av terror är användandet av våld eller förstörelse, särskilt mot civila mål, för att med hjälp av rädsla tvinga fram politiska förändringar. Det är exakt detta som kurdiska YPG riktar mot assyrier i Syrien. Dessa är terrorhandlingar och därför är PKKs syriska gren YPG terrorister i assyriernas ögon.

Att försöka skilja på PKK och YPG/PYD är absurt. Ställ frågan till vilken kurd som helst så kommer man till samma svar att: det är en och samma organisation. YPG/PYD döljer inte ens det. Terrororganisationen PKKs ledare Abdullah Öcalans bild sitter på YPG:s milisuniform som logo.

Det är den politiska vilden Amineh Kakabaveh som sitter i Sveriges riksdag men driver kurdiska YPG/PYD:s intressen. Socialdemokraterna skrev ett avtal med Kakabaveh där de lovade stödja YPG/PYD, med andra ord PKK. I den heta diskussionen om Sveriges medlemskap i Nato visade Amineh Kakabaveh vems intressen hon företräder. Hon har öppet sagt att hon kommer att använda sin avgörande röst för att fälla regeringens budgetproposition om Socialdemokraterna inte håller sig till avtalet. Kurdiska YPG/PYD:s intressen kommer före Sveriges intressen för Kakabaveh.

Sverige bör omedelbart sluta stödja dessa grupper ekonomisk och politiskt. Ju mer dessa grupper stärks desto mer förtrycker de assyrierna och andra grupper som inte underkastar sig YPG.

 

Dikran Ego

Redaktör för Sverige baserat Assyria TV, som bevakar och rapporterar dagligen händelserna i Syrien, Turkiet och Irak