Tre assyriska grupper i nordöstra Syrien har inlett samtal för att skapa enad front enligt medierapporter.

Assyriska Demokratiska Organisationen, Dawronoye-sekten och Assyriska Demokratiska Partiet har inlett samtal för att samverka. Det är vad som hävdas i en initierad artikel i Al Monitor om ämnet.

Enligt Al Monitor har de tre assyriska grupperna fört samtal under flera månader men ingen slutgiltig överenskommelse tycks ha nåtts. Amerikanerna i området sägs ha erbjudit sig att agera som facilitator för samtalen precis som för försöken att skapa en enad kurdisk front. De assyriska partierna ska dock ha tackat nej till erbjudandet och velat föra samtalen på egen hand.

Läs även: Dawronoye försvarar kurdisk stängning av assyriska skolor

Att de tre grupperna håller på att närma sig varandra har varit känt ett tag i assyriska kretsar och rapporterats av bland andra Assyria TV. Ett tydligt bevis för närmandet var firandet av det assyriska nyåret som hölls gemensamt för första gången av de nämnda grupperna.


Analys

Utvecklingen är en seger för dawronoye-sekten och ett misslyckande för främst ADO. Den kurd-styrda nykomligen har i praktiken sopat mattan med ADO som betraktar Gozarto som sin hemmaplan och som stoltserar med att ha funnits sedan 1957.

Medan Dawronoye med hjälp av kurderna snabbt etablerade en milis och började erbjuda löner till desperata assyrier har ADO stått utan varken någon styrka på marken eller möjlighet att erbjuda folket ekonomiska möjligheter. ADO har gjort en stor sak av sitt politiska deltagande i den syriska oppositionen men den förblir en myra bland elefanter i det större politiska spelet. Nu är den en myra även på hemmaplan i Gozarto och tvingas att i praktiken bli ett lydparti åt kurd-styrda Dawronoye.

ADO:s misslyckande blir tydligt om man jämför med utvecklingen i Irakiska Assyrien. Där lyckades partiet Zowaa hålla emot kurd-kontrollerade marionettgrupper och hävda sig under flera decennier. Även om det är försvagat idag åtnjuter det ändå en framträdande roll bland assyriska grupper i området. ADO däremot har kastat in handduken på direkten i Gozarto.