Biskop Benjamin Atas fortsätter utöka sitt CV med nya falska meriter genom att hävda att han utsetts till ”fredsambassadör”.

För några månader sedan kunde huyada.com avslöja den assyrisk-ortodoxa biskopen Benjamin Atas falska doktorat från ett falskt universitet som tidigare var registrerat som en pizzeria i Danmark under namnet Al-Basha Pizzeria.

Samma biskop är nu inblandad i en ny skandal. I ett inlägg på sin officiella facebook-sida gjorde han nedanstående inlägg den 30 maj där han tillkännagav att han utsetts till ”fredsambassadör”.

Huyada.com kan nu avslöja att denna nya titel som ”fredsambassadör” som biskopen stoltserar med bör tas med en nypa salt. Spåren leder till en något märklig ideell organisation under namnet Universal Peace Federations som på sin hemsida påstår sig ha konsultativ status i ECOSOC, FN:s ekonomiska och sociala forum. En sökning på organisationens namn ger dock inga träffar hos ECOSOC som har över femtusen ideella organisationer med så kallad konsultativ status.

Själva certifikatet som Atas stoltserar med är utformat med logotyper som liknar FN:s logotyp och flera beteckningar och nummer. Huyada.com har inte kunnat verifiera några av dessa beteckningar. Det hela verkar vara ett typiskt exempel på certifikat och diplom från mindre seriösa aktörer som försöker ge sken av äkthet och seriositet.

Italienaren Gino

Spåren leder istället till en ökänd italienare Gino som lever i Tyskland och som formellt är ärkebiskop inom ”Katolska apostoliska kyrkan”. Enligt information på nätet bildades den som en utbrytarkyrka i Guatemala år 2008. Anhängare påstår att kyrkan har runt elva miljoner medlemmar men dess facebook-sida och annan info på nätet tyder på att den består av ett fåtal individer. Gioacchino Collica eller Gino som han kallas har uppmärksammats av lokala italienska tidningar som en lyckosökare. I en artikel i Giornale di Sicilia från 2018 rapporteras att Gino har traskat in på olika kyrkor i Sicilien och deltagit i firandet av mässor. Först i efterhand har de lokala katolska prästerna förstått att de har haft att göra med en person som inte är biskop i katolska kyrkan.

Biskop Benjamin Atas (vänster i bild) skakar hand med Gino Collica.

Gino Collica kommer från den lilla staden Partinico som ligger nära Palermo på Sicilien. Enligt tidningsartikeln emigrerade han till Tyskland för runt 20 år sedan i jakt på arbete. Sedan några år har han uppträtt som en biskop. Det är denna Gino som biskop Benjamin Atas i sitt inlägg på sin Facebook-sida tackar för sin ambassadörs titel. Atas kallar Gino för ”min broder”.

Gino Collica har en facebook-sida och en youtube kanal där han kan ses delta i mässor i olika assyrisk-ortodoxa kyrkor och låta sig fotograferas med präster och biskopar. Han delar flitigt olika inlägg från bland annat patriarken för den assyrisk-ortodoxa kyrkan. Han tycks på det sättet vilja associera sig med en urgammal kyrka för ökad legitimitet.

Falsk nunna

Spåren från Gino Collica leder vidare till den ökända assyrisk kvinnan Khatune Dogan som går runt i nunnedräkt och presenterar sig som syster Khatune. Den assyrisk-ortodoxa kyrkan har i själva verket aldrig ordinerat henne till nunna och hon bedriver sedan flera år tillbaka en suspekt biståndsverksamhet utan insyn under namnet Khatune Foundation.

Gino Collica och Khatune Dogan tillsammans i Sicilien.

Hennes eskapader och insamlingar runtom i världen har skapat huvudbry för den assyrisk-ortodoxa kyrkan till den grad att patriarkatet år 2017 skickade ut ett pressmeddelande där man officiellt tog avstånd från den falska nunnan och hennes insamlingar. Pressmeddelandet snappades upp av bland andra Agenzia Fides, Vatikanens nyhetsbyrå och olika italienska tidningar.

Den självutnämnda ”nunnan” Khatune Dogan och Gino Collica tycks ha funnit varandra och samverkar. Bland annat har hon deltagit med Gino i att hålla mässor runtom i Sicilien, vilket denna italienska nyhetssajt avslöjar.

En skandalomsusad biskop

Benjamin Atas är en skandalomsusad biskop som tycks bara fortsätta trampa i klaveret. Huyada.com har rapporterat om en rad pinsamma händelser som han har varit inblandad i. Förutom det falska diplomet som internationell fredsambassadör utgav han sig nyligen för att ha erhållit professorstitel från vad som visat sig vara en pizzeria i Danmark. Han har även tidigare bland annat misshandlat en ung man i Södertälje, tvångstaxerats av Skattemyndigheten och försvarat Khalaf Khalaf som dömdes för att ha lurat Arbetsförmedlingen på miljoner.