Kristdemokraterna betraktar den svensk-assyriska gruppen som en viktig röstgrupp för att hålla sig kvar i riksdagen.

Om ett år är det val till riksdagen och partierna arbetar febrilt med att fastställa nomineringslistor och mejsla ut sina valstrategier. En viktig del av Kristdemokraternas strategi går ut på att vinna svensk-assyriska röster. Partiet balanserar på 4-procents spärren och löper en risk att hamna utanför riksdagen. Den religiösa tidningen Dagen har ägnat en lång artikel åt KD:s strategi att rikta sin sig på svensk-assyrier.

KD räknar med att få många röster i kommuner som Södertälje och Botkyrka med en betydande koncentration av svensk-assyrier. KD representanter har på olika håll redan börjat uppvaktningen genom att komma med olika utspel kring folkmordet Seyfo och minnesmonument.

De svensk-assyriska rösterna är kritiska för KD som står inför en verklig risk att åka ut ur riksdagen. Partiet har sedan flera år identifierat den svensk-assyriska gruppen som kritisk för sin framtid och gjort ett nummer av att tala om behovet av skydd och stöd åt ”de kristna i Irak och Syrien”.

Partiets faktiska politik inom området bidrar dock till att försvaga och fördriva de kvarvarande assyrierna i Syrien och Irak. KD är nämligen ett av de partier som har godkänt den svenska militära insatsen till stöd för den kurdiska milisen Peshmerga i Irak, som ockuperar halva Nineveslätten och förhindrar utvecklingen av assyriernas egna skyddsstyrkor i området. KD:s representanter i bland annat EU parlamentet har konsekvent samarbetat med assyriska grupper som Dawronoye vilka kontrolleras av kurdiska partier och vägrar att samarbeta med självständiga assyriska grupper. KD har även förordat ett erkännande av den kurdiska ockupationen i nordöstra Syrien som är skyldig till kontinuerliga övergrepp på assyrierna i området.