Byn Garmawa på Nineveslätten räddades till slut genom flera små mirakel.

Historien om byn Garmawa har uppmärksammats bland annat här på huyada.com med anledning av att byn stod inför hotet att säljas till kurder och utsättas för demografisk förändring.

När biståndsorganisationen Shlama gick ut med en insamling för att försöka rädda byn fick man in lite mindre än en halv miljon kronor totalt, vilket var långt ifrån vad markägaren krävde. Men varken Shlama eller de assyriska byborna gav upp hoppet.

Två lokala assyriska advokater tog sig an frågan och kunde snart pressa ner det orimliga priset och få mer tid av säljaren. Efter långa förhandlingar gick den sunni-arabiska markägaren med på att sänka priset till 800 tusen dollar. Det sporrade byborna som själva skrapade ihop motsvarande runt en miljon kronor. Det som till slut avgjorde frågan var att tre assyriska investerare från Irak kom till byns räddning och köpte byn. Sedan den 31 oktober i år står lagfarten över byn i assyriska händer. Sedan köpet har de tre assyriska investerarna valt att föra över flera andelar till bybornas ägo.

Möte hos borgmästaren Basim Ballo i Telkepe för att rädda byn Garmawa.

Historien om Garmawa sprider hopp då det är ett av få exempel då assyrier har kunnat stoppa hotet från en demografisk förändring.