Hujådå granskar de svenska partiernas ställningstagande till kurdisk självständighet och därmed kurdisk ockupation av Nineveslätten.

Klanledaren Massoud Barzanis omröstning den 25 september om att dela upp Irak har visat svart på vitt hur svenska politiker positionerar sig i frågan. Sveriges Radio   frågade riksdagspartierna hur de ställer sig till omröstningen. Resultatet är häpnadsväckande och visar åter på den utbredda inkompetens som råder om Mellanöstern inom svensk politik. Ur assyriskt perspektiv är det slående att inget parti har anmärkt på att den olagliga omröstning som den kurdiske diktatorn påfallde innebär kurdisk annektering och ockupation av Nineveslätten och andra områden där kurderna inte har majoritet men där man tvingar sig på befolkningen med vapenmakt.

De svenska partiernas ställningstagande kan jämföras med tidigare diskussioner om bildandet av en provins på Nineveslätten. Flera svenska politiker har tidigare uttryckt att de är tveksamma till bildandet av en provins eftersom de anser att det är viktigt att hålla ihop Irak som ett land. Men i fråga om kurdisk separatism intar partierna en helt motsatt position.

Vänsterpartiet
Föga förvånande kom Vänsterpartiet ut som det mest pro-kurdiska i denna fråga. När Sveriges Radio ställde frågan till de åtta riksdagspartierna meddelade V att man stödjer kurdisk separatism (och därmed ockupation av Nineveslätten) utan förbehåll. Partiets ledare Jonas Sjöstedt delade även SR:s artikel på sin facebook-sida där han återupprepade budskapet.

Miljöpartiet
Även Miljöpartiet meddelade SR att man stödjer kurdisk separatism förbehållslöst.

Liberalerna
Liberalerna är de borgerligas motsvarighet till Vänsterpartiet i fråga om kurdisk separatism. Partiet meddelade att man stödjer kurdisk separatism förbehållslöst och flera företrädare för partiet argumenterade i SvD veckor före den olagliga omröstningen för att Sverige ska erkänna en kurdisk stat.

Kristdemokraterna
Till SR meddelade KD att man man har ”förståelse” för kurdisk separatism. Partiets EU-parlamentariker Lars Adaktusson som populistiskt marknadsför sig som räddaren av ”de kristna i Irak” har inte yppat någon kritik mot det kurdiska försöket att splittra Irak och ockupera Nineveslätten.

Socialdemokraterna
S försökte ge uttryck för visst ifrågasättande av den olagliga omröstningen, men endast på grundval av fel tajming. Partiets utrikestalesperson Kenneth G Forslund nämnde inget om att omröstningen sker på bekostnad av assyrier, yazidier och andra områden eller att den innebär kurdisk ockupation av Nineveslätten.

Centerpartiet
C var det enda partiet som inte besvarade SR:s enkät och det är därför svårt att avgöra partiets ställningstagande i frågan. Partiets utrikestalesperson Kerstin Lundgren twittrade ett intetsägande meddelande om vikten av dialog med respekt för demokrati, mänskliga rättigheter och att lagar följs.

Moderaterna
M svarade liksom Socialdemokraterna att omröstningen är feltajmad, men partiets utrikestalesperson Karin Enström nämnde inget om att den påtvingas minoriteterna och att den syftar till kurdisk ockupation av Nineveslätten.

Sverigedemokraterna
SD meddelade att man stödjer kurdisk separatism och därmed sunni-muslimsk ockupation av Nineveslätten, ett ställningstagande som går tvärs emot partiets påstådda omtanke om kristna i Mellanöstern.